Dalam artikel ini, kami berharap dapat menyediakan maklumat berguna untuk ibu bapa untuk mendapatkan yang terbaik daripada program rumah tunjuk ajar mereka. komunikasi yang tetap dan berkesan dengan tutor yang anda telah diupah adalah penting untuk mengurangkan salah faham dan mungkin pertikaian. Di bawah adalah senarai semak yang anda boleh mempertimbangkan untuk pengambilan berjaya.

Memilih Tutor yang

Sebelum memilih seseorang untuk mengajar anak anda, mungkin anda perlu tahu dalam fikiran apa jangkaan anda tutor dan bagaimana anda mahu untuk melayakkan calon. Terdapat banyak kriteria dalam memilih tutor rumah, yang kita disenaraikan beberapa di bawah:

Tutor Pengkhususan - Jika tutor akan mengajar subjek tertentu, dia / dia mungkin akan mengajar lebih baik jika subjek yang akan diajar juga yang sama bahawa dia / dia khusus di kolej atau universiti.

Tutoring Experience - tutor A mungkin lebih biasa dengan sukatan pelajaran jika dia / dia juga mengajar / mengajar pelajar lain peringkat dan subjek yang sama. Walau bagaimanapun, sesetengah tutor muda di bawah umur 21 tahun telah menunjukkan bahawa mereka ingat tentang mereka sukatan pelajaran sekolah rendah dan menengah yang lebih baik daripada graduan universiti.

Tutor ini Lokasi - Apabila menggunakan fungsi carian untuk memilih tutor, cuba untuk mencari seorang tutor yang berdekatan dengan lokasi anda. Tutor sering lebih bersedia untuk perjalanan ke lokasi yang berdekatan dengan alamat kediaman mereka.

Kadar Yuran Pengajian - Kadang-kadang, ibu bapa mahu memilih tutor yang boleh mengajar pada kadar yang paling rendah. Kami percaya bahawa kemampuan adalah satu pertimbangan yang penting tetapi sebagai pepatah lama: "Bayar Peanut, dan anda mendapat Monkeys". Berapa banyak caj tutor sering dikaitkan dengan kebolehan pengajaran / beliau. Bergantung kepada bajet anda, anda boleh mempertimbangkan seseorang yang mengenakan caj munasabah mengikut apa yang ditunjukkan di profil / beliau. Kami menyediakan beberapa garis panduan dalam talian yang anda boleh merujuk kepada.

Terdapat Jadual - tutor anda boleh menjadi superstar, menjaringkan semua A dalam sekolah. Tetapi adakah dia / dia mempunyai masa untuk melakukan pengajaran? Ia adalah lebih baik untuk memeriksa ini juga.

penyelaras tuisyen sering boleh mencadangkan calon yang baik untuk pertimbangan anda tetapi pilihan adalah akhirnya anda.

Sesi tuisyen dan Mata Pelajaran

Biasanya, kami cadangkan setiap sesi sekitar 1 jam hingga 2 jam. Kanak-kanak kecil cenderung untuk mempunyai tahap tumpuan yang lebih pendek dan kita tidak mencadangkan 1 pelajar sekolah rendah untuk belajar 2 jam untuk setiap pelajaran. Mereka dengan mudah boleh menjadi tidak sabar dan tunggu untuk pelajaran hingga akhir. Pelajar sekolah menengah boleh belajar lebih masa kerana soalan-soalan yang mereka perlukan untuk menangani mungkin mengambil lebih banyak masa untuk perbincangan dan keazaman. Muzik pelajaran biasanya tidak melebihi 1 jam.

Beberapa pelanggan cuba untuk memerah seberapa banyak mata pelajaran yang diajar dalam 1 pengajaran. Untuk sesi tuisyen 2 jam, kami hanya mencadangkan paling banyak 2 mata pelajaran. Pembelajaran 3 subjek dalam 1 pengajaran mungkin terlalu tergesa-gesa.

Beritahu tutor tentang Jangkaan anda

pengaturan awal dengan tutor rumah anda adalah benar-benar penting. Kami mencadangkan bahawa anda berkomunikasi dengan tutor anda yang baru disewa tentang harapan anda semasa mesyuarat 1. Jangan mengharapkan tutor untuk menjadi beberapa jenis superman supaya anak anda boleh menjaringkan gol dari gred 'D' ke 'A' dalam beberapa bulan. Jika anda berfikir bahawa anak anda adalah jenis yang suka bermain, memberitahu ini kepada tutor anda dan membolehkan tutor untuk menjadi ketat, malah sengit. Jika anak anda sering tidak sabar dan boleh menjadi resah selepas beberapa ketika, biarlah tutor yang tahu bahawa dia / dia mempunyai untuk membuat pelajaran yang menarik. Memberikan maklumat yang berguna untuk membantu tutor memulakan menjimatkan masa dan wang.

Memantau Kerja Rumah, Bahan Tutoring dan Pembelajaran

A tutor berkelayakan dan bertanggungjawab sentiasa memberikan kerja rumah. Ini adalah perlu kerana banyak perkara yang tidak boleh dibincangkan dalam tempoh yang singkat 1 hingga 2 jam sesi tunjuk ajar. Memastikan program tunjuk ajar berada di landasan yang betul, anda boleh memantau kerja rumah yang tutor yang telah memberi dan memeriksa bahan ajar seperti buku penilaian dan lain-lain Sesetengah ibu bapa juga duduk di sebelah anak / beliau untuk 1 atau 2 pengajaran yang memahami apa yang diajar.

Menilai Kebolehan Tutor ini

Dalam pertemuan itu 1, tutor boleh menunjukkan sijil mewah. Tetapi untuk memastikan bahawa tutor adalah benar-benar layak, bagaimana pula meminta dia / dia untuk menyelesaikan beberapa masalah dari kertas peperiksaan sukar? Dengan cara ini, anda benar-benar boleh menilai tahap tutor terhadap kecekapan dan bukannya bergantung kepada sijil yang dianugerahkan oleh institusi yang anda mungkin tidak percaya.

Mengumpul Maklum balas anak anda

Sejak ibu bapa tidak dapat hadir untuk setiap sesi tunjuk ajar, ia adalah penting untuk bertanya anak anda sama ada jika sesi tunjuk ajar bermanfaat. Kanak-kanak kecil mungkin tidak memahami sepenuhnya tentang kemampuan tutor di semua, atau mengapa mereka perlu membelanjakan beberapa jam belajar dan bukannya bermain. Atau lebih teruk lagi .. sesetengah kanak-kanak akan selalu berkata tunjuk ajar yang tidak berguna. Tetapi jika anak anda di peringkat menengah, dia / dia mungkin lebih matang dan bertanggungjawab, dapat memberikan maklum balas benar mengenai program tunjuk ajar.

Laporan Bulanan

Seperti mana-mana lain daripada rakan-rakan anda dalam syarikat, tutor kadang-kadang mungkin mempunyai masalah mereka sendiri ... Bukan tiba pada masalah masa, peribadi / keluarga yang mungkin timbul dan menjejaskan prestasi mereka. Tutor perlu dipantau juga. pemantauan dan pelaporan yang berterusan adalah perlu untuk menunjukkan tutor yang anda hargai anak anda dan wang yang anda belanjakan. Laporan bulanan adalah penting dan tutor adalah seperti anda dan saya, mereka perlu bermotivasi juga. Kami mencadangkan bahawa anda meminta tutor untuk menyediakan laporan kemajuan setiap bulan kepada apa yang dilindungi, bagaimana masa dihabiskan, masalah yang dia / dia menemui semasa mengajar anak anda dan lain-lain

Pembayaran gaji

Ia bukan sesuatu yang luar biasa bahawa keluarga menghadapi masalah kewangan. Jika anda mempunyai masalah membayar gaji tutor ini pada masa, kemudian memberitahu tutor secara langsung tarikh ia boleh mengharapkan untuk dibayar. Membayar lewat beberapa hari tidak seharusnya menjadi isu besar. Tetapi jika anda tidak boleh membayar pada masa, meminta tutor jika okay bayaran untuk dibuat 1 atau 2 minggu kemudian yang biasa. Jika tutor yang tidak bersetuju, anda boleh semata-mata hanya mencari seseorang yang boleh bersetuju mengenai itu. Hanya pastikan bahawa bayaran gaji tidak menjejaskan prestasi.

Menyediakan maklum balas kepada Agensi

Pada Gradtutors, kami menyimpan nota dalaman kira-kira setiap tutor individu yang telah berdaftar dengan kami. Terdapat possitive dan negatif ulasan oleh pelanggan dan ini membantu kita untuk mengesan tutor dipercayai. Sebaik-baiknya selepas 3 bulan pengambilan, kami menggalakkan anda untuk memberitahu kami mengenai tutor yang anda diupah. Ini adalah perlu supaya kita boleh terus merujuk calon yang baik kepada pelanggan lain dan menegakkan reputasi kita.

Kami menulis artikel berdasarkan kepakaran dan pengalaman kami dalam perniagaan agensi tuisyen. Jika anda mendapati artikel ini menarik, berasa bebas untuk menyediakan penilaian dan beritahu kami [Alamat email ini dilindungi dari robot spam. Anda memerlukan Javascript yang aktif untuk melihatnya.] apa yang anda fikirkan.

Go to top